15.06.2013

Drożdżówki z rabarbarem


Oj pyszne, pyszne. Musicie spróbować jeśli jeszcze macie rabarbar. Naszej całej czwórce bardzo smakowały, a dzieciaczki nawet odłożyły sobie aby na drugi dzień wziąć ze sobą na lunch do szkoły. 




Składniki na około 12-15 drożdżówek:

  • 200 ml mleka
  • 100 g cukru + 1 łyżka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 60 g drożdży świeżych
  • 6 żółtek
  • 500 g mąki pszennej

Do ciepłego (nie gorącego) mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy przykryte lnianą ściereczką na 20 minut. 
Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na elastyczne ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około godzinę czasu w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Składniki na kruszonkę:

  • 1/2 szklanki mąki 
  • 6 łyżek cukru
  • 50 g masła

Z podanych składników robimy kruszonkę

Dodatkowo:

  • 3 łodygi rabarbaru pokrojonego w centymetrowe słupki
  • garść płatków migdałowych
  • roztrzepane jajko

Wykonanie:

Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy na oprószony blat, lekko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 12 równych części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę i układamy na przygotowanej blaszce w sporych odstępach. Następnie oprószonym w mące dnem szklanki robimy wgłębienie w którym umieszczamy pokrojony rabarbar*. Boki ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wszystko posypujemy kruszonką. A na Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 ºC pieczemy około 20-25 minut (aż boki ciasta będą lekko brązowe)

*rabarbaru umieszczamy sporo na każdej bułeczce ponieważ bułeczka urośnie, rabarbar się skurczy




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly