02.06.2013

Kokosanki


Oj dawno już nie jadłam tych pysznych ciasteczek, będzie już z 10 lat. Ciasteczka bardzo proste w przygotowaniu, mocno mocno kokosowe i z czystym sumieniem mogę powiedzieć że są przepyszne. Znikły w godzinę z naszego stołu. Jeśli ktoś szuka ciasteczek dla każdego czy to mały czy duży to są to właśnie te ciasteczka. Spody ciasteczek można umoczyć w roztopionej czekoladzie ja tak zrobiłam.


Składniki na około 30 ciasteczek:
  • 60 g masła
  • 150 g cukru pudru (nie polecam kryształu)
  • 2 białka
  • 250 g wiórków kokosowych
Dwie duże blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC 

Masło roztapiamy w średnim garnuszku na małej mocy palnika. Gdy się roztopi dodajemy 100 g cukru pudru chwilkę mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy aby równomiernie pokryły się masłem z cukrem. Odstawiamy na chwilę. 

Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy porcjami resztę cukru ciągle miksując. Na końcu dodajemy wiórki. Mieszamy do połączenia się składników.
Łyżką wykładamy małe porcje ciasta na przygotowaną blaszkę. 

Pieczemy 12-15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly