11.06.2013

Rolada waniliowa z bitą śmietaną i truskawkami

Czy macie już dostęp do pysznych polskich truskawek? 
Ponieważ w UK  już można kupić truskawki gruntowe zapraszam na przepis z tymi oto owocami. Rolada jest pyszna i zapewniam że bardzo szybko zniknie z waszego stołu.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ziarenka z 1/2  laski wanilii

Dodatkowo:

  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków

Dno blaszki o wymiarach 28x34 cm wykładamy papierem do pieczenia boki smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 190 ºC

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy.

Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier partiami. Pod koniec ubijania dodajemy pojedyńczo żółtka ciągle miksując. 
Na końcu dodajemy przesiane wcześniej składniki i delikatnie razem łączymy.

Na wcześniej przygotowaną blaszkę wykładamy ciasto i równo rozprowadzamy po całej powierzchni.
Ciasto pieczemy około 10 minut na lekko złoty kolor.

W międzyczasie czystą ściereczkę posypujemy równomiernie cukrem waniliowym wymieszanym z drobnym cukrem. 
Gdy ciasto będzie już upieczone przekładamy biszkopt* na ściereczkę posypaną cukrem . Delikatnie odrywamy papier. Szybko zwijamy razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku tworząc roladę. Odstawiamy do wystudzenia.

Składniki na krem:
  • 400 ml double cream **
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
Dodatkowo:
  • 400 g truskawek (kilka możemy odłożyć do dekoracji) pokrojonych w kostkę
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii na gęsty krem.

Wykonanie:

Zimną roladę rozwijamy. Na wierzchu równomiernie rozsmarowujemy bitą śmietanę, na wierzchu rozsypujemy cząstki truskawek. Zwijamy roladę przekładamy roladę na talerz. Schładzamy w lodówce ***. 

*papierem do pieczenia do góry
** jeśli nie macie dostępu do takiej śmietany to można użyć śmietany 36 % ale należy do niej dodać żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody 
*** u mnie rolada była zjedzona od razu po przygotowaniu




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly