17.06.2013

Sernik z rosą

Ten serniczek należy do jednych z moich ulubionych serników. Kremowy i do tego delikatna beza.Często był przygotowywany w moim rodzinnym domu na święta. Chociaż został zapomniany na kilka lat. Ale bardzo dobrze że mój mąż mi przypomniał o istnieniu takiegoż ciasta. Mój sernik co prawda nie doczekał się na pojawienie się rosy ( nikt nie mógł się doczekać) ale ostatnie zdjęcie pokazuje że kilka kropelek zdążyło się pokazać.



Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dno okrągłej foremki o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.
Mąkę z masłem siekamy nożem, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy, wykładamy dno foremki. Podpiekamy na lekko złoty kolor w temperaturze 180° C przez około 20 minut. 

Składniki na masę serową:
  • 500 g sera białego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko 
  • 2 żółtka
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 60 g cukru
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Masę wylewamy na podpieczony spód i wyrównujemy. Temperaturę zmniejszamy do 150°C i pieczemy aż środek ciasta będzie ścięty około 60 -80 minut.Ciasto wyjmujemy
Przygotowujemy bezę.

Składniki na bezę:
  • 3 białka 
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
Białka ubijamy na sztywną pianę. Po łyżce dodajemy cukier, ciągle miksując. Po dodaniu całej ilości cukru sprawdzamy czy wyczuwalny jest cukier w bezie. Jeśli nie wykładamy bezę na ser i robimy tzw fale. Wkładamy sernik jeszcze na 15- 20 minut do piekarnika aż się ze złoci.


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly