18.06.2013

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Chociaż u mnie już od kilku dni szaro, smutno i ponuro. To ciasto z truskawkami w sezonie musi znaleźć się na naszym stole i nie ma na co czekać (chyba że na zapowiadany deszcz:(  ). Bardzo proste w przygotowaniu a efekt rozświetli każdą buzię.



Składniki:

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka, białka i żółtka osobno
  • 2 łyżki cukru

Dno tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i cukier. Miksujemy jeszcze chwilę aby cukier się rozpuścił. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Przelewamy do tortownicy, wyrównujemy. Pieczemy w 180 °C 15-20 minut na złoty kolor, studzimy.

Dodatkowo:

  • 2 galaretki czerwone
  • 400- 500 g truskawek, oczyszczonych

Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu*.

Wykonanie:
Z biszkoptu odrywamy papier do pieczenia. Biszkopt powtórnie umieszczamy w tortownicy. Na wierzchu układamy truskawki. Całość zalewamy tężejącą galaretką.**

*ja zawsze odejmuje 50 ml
**galaretka musi być już gęsta ponieważ jeśli będzie zbyt rzadka wsiąknie w biszkopt


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly