11.10.2012

Różane serniczki


Oj pięknie pachniało podczas pieczenia. Nie dałam dużo wody różanej i miały delikatny zapach. Jeśli chcecie bardziej wyraźny zapach proponuje podwojenie albo nawet potrojenie tego składnika. Na pewno wszystkim przypadnie do gustu. Zobaczymy co powiedzą dzieci, na razie są w szkole i już nie mogę się doczekać ich opinii. 

Składniki:
  • 120 g ciastek typu digestive
  • 500 g twarogu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 białko 
  • 1 łyżka wody różanej 
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 130ºC. Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami ( najlepiej podwójnie). Ciasteczka wkładamy do woreczka i zgniatamy na piasek. Następnie wykładamy pokruszonymi ciasteczkami spody papilotek przygniatając łyżeczką.
Twaróg, cukier, białko, wodę różaną umieszczamy w blenderze i miksujemy aż wszystkie składniki będą miały kremową jednolitą konsystencję.
Masę wykładamy na pokruszone wcześniej ciasteczka (na każdą muffinkę około 2 łyżki).
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut aż środek serniczka będzie ścięty. Studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.



1 komentarz:

  1. wyglądają przepysznie i tak delikatnie :) zwłaszcza z dekoracją z płatków róży

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly