09.10.2012

Muffinki z czernicami


Wiem że na wypiek z czernicami jest już troszkę za późno ale w sklepach w dalszym ciągu można kupić świeże czernice. Jeśli nie ma w waszym sklepie świeżych możecie zastąpić je owocami mrożonymi. Na pewno nie pożałujecie.


Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 60 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • około 350- 400g czernic
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 ºC . Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami.

Do jednego naczynia przesiewamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól.
Do drugiego dajemy mleko, masło jajka,ekstrakt wszystko razem roztrzepujemy.

Oba naczynia łączymy ze sobą. Na końcu dodajemy czernice i lekko mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremki wypełniając każdą do 3/4 wysokości.

Wkładamy do piekarnika. Pieczemy 20-25 minut. Studzimy na metalowej kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly