24.10.2012

Miodowo-migdałowy


Na ten przepis natrafiłam przeglądając stare książki. Powiem wam ze jest smaczne, bardzo wilgotne, ale zmniejszyłabym ilość miodu w sosie bo jest słodko, nawet można powiedzieć że bardzo słodko:)

Składniki na ciasto:

  • 180 g mąki pszennej samorosnącej*
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g miękkiego masła
  • 75 g jasnego brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 50 g miodu
  • 4-5 łyżek mleka
  • 50 g płatków migdałowych
Składniki na glazurę:
  • 190 g miodu
  • sok z połowy małej cytryny
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC .Dno okrągłej blaszki o średnicy 18 cm średnicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy.

Masło, cukier, jajka, miód oraz mleko miksujemy krótko tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę i wszystko miksujemy chwilkę.

Masę przekładamy do przygotowanej wcześnie foremki, wyrównujemy i wierzch równo posypujemy płatkami migdałowymi.

Wkładamy do piekarnika pieczemy około 50 minut do tzw. suchego patyczka.

W międzyczasie możemy przygotować sos.
Miód oraz sok z cytryny umieszczamy w małym garnuszku i podgrzewamy na małym ogniu około 5 minut aż ciepły miód będzie spływał z łyżki.

Sosem polewamy gorące ciasto (nie wyciągamy z foremki)  i pozostawiamy na przynajmniej 2 godziny do ostygnięcia.

*w UK jest to zwykła mąka pszenna z dodatkiem sody, jeśli nie macie takiej to na podaną ilość mąki wystarczy jak dodacie pół łyżeczki sody oczyszczonej


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly