15.10.2012

Drożdżowe z dynią



Przyznam się że ciasto z dynią piekłam pierwszy raz, bałam się czy będzie bardzo czuć ją w smaku. Ale nie, ciasto jest bardziej wilgotne przez dodanie tego składnika. I wszystkim bardzo smakowało. Na drugi dzień piekłam drugi raz dla mojej sąsiadki a więc  ciasto godne polecenia. Polecam użycie świeżych drożdży

 Składniki:
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki suchych drożdży
  • 3/4 szklanki puree z dynii *
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
Do posypania:
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
Lukier:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki cukru pudru
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 ºC. Foremkę do keksów wykładamy papierem do pieczenia.

W garnuszku rozpuszczamy masło, czekamy aż lekko się zarumieni, dolewamy ciepłe mleko i podgrzewamy chwilkę około 2-3 minuty. Przelewamy do miski, czekamy aż będzie letnie. Dodajemy cukier i drożdże, odstawiamy na 10 minut. Dodajemy puree z dynii i mąkę. Wszystko razem zagniatamy, przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut do wyrośnięcia.

W czasie gdy czekamy na ciasto możemy wymieszać cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Masło rozpuszczamy w garnuszku.

Wyrośnięte ciasto chwilkę zagniatamy,po czym wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25x30cm. Ciasto smarujemy roztopionym wcześniej masłem i posypujemy cukrem z przyprawami. Nożykiem dzielimy na 5 pasków które układamy jeden na drugim, następnie paski tniemy na 6 kwadratów. Wszystkie kwadraty układamy w formie do keksów jeden przy drugim. Odstawiamy do napuszenia około 60 minut. Pieczemy około 40 minut.

Upieczone i ostudzone ciasto polewamy lukrem.

* Puree z dyni: Dynie myjemy, kroimy w mniejsze części, wydrążamy środek z pestkami. Tak przygotowane cząstki wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy około godziny w 180ºC. Studzimy, obieramy ze skórki i miksujemy malakserem na puree.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly