29.10.2012

Muffinki czekoladowe z dynią


Muffinki są wspaniałe, delikatne . Dodatek puree z dynii nadaje im wilgotności, chociaż smak dynii nie jest wyczuwalny dominuje tutaj cynamon i kakao. 

Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 110 g masła miękkiego
  • 110 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 110 ml mleka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g puree z dynii*
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC . Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami.
Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia i cynamon przesiewamy do miski.

W drugiej misce miksujemy masło i cukier puder aż masa będzie biała i puszysta. Następnie dodajemy pojedyńczo jajka, za każdym razem miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mleko i puree. Miksujemy tylko do połączenia się składników.

Masą wykładamy papilotki do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20 minut do tzw suchego patyczka. Studzimy na metalowej kratce.


* Puree z dyni: Dynie myjemy, kroimy w mniejsze części, wydrążamy środek z pestkami. Tak przygotowane cząstki wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy około godziny w 180ºC. Studzimy, obieramy ze skórki i miksujemy malakserem na puree.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly