29.10.2012

Muffinki czekoladowe

Te muffinki od dzisiaj należą do jednych z moich ulubionych. Co tu dużo pisać po prostu pyszne :)


Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 110 g masła miękkiego
  • 110 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 110 ml mleka
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC . Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami.
Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski.

W drugiej misce miksujemy masło i cukier puder aż masa będzie biała i puszysta. Następnie dodajemy pojedyńczo jajka, za każdym razem miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mleko. Miksujemy tylko do połączenia się składników.

Masą wykładamy papilotki do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20 minut do tzw suchego patyczka. Studzimy na metalowej kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly