04.10.2012

Ciasteczka z orzechami i czekoladą

Jak obiecałam przepis na pyszne ciasteczka.

Składniki:
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g jasnego brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko
  • 250 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g czekolady pokrojonej na drobną kostkę lub chipsy czekoladowe
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC . Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Orzechy siekamy na drobniejsze cząstki.
Masło, cukier, jajko, miód umieszczamy w misie i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia miksujemy jeszcze chwilkę jeśli ciasto jest za suche (ma mieć kąsystencję ciasta kruchego) możemy dolać troszkę mleka. Na końcu dodajemy orzechy i czekoladę. Zagniatamy ręką. Z ciasta lepimy kulki wielkości podobnej do łupinki orzechów włoskich. Kładziemy na blaszkę. Pieczemy około 10-15 minut. Studzimy na kratce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly