20.08.2012

Tort śmietanowo- jeżynowy

Bardzo prosty tort i szybki w przygotowaniu. Zrobiłam go na 19 urodziny mojej siostry.
Chociaż wszystko sprzysięgło się przeciwko mnie, tort jednak powstał :)


Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka 
  • 5 łyżek cukru 
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez cukru) lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dno tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki tortownicy nie smarujemy niczym.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 Cº.
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy żółtka i po łyżce cukier. Mąkę mieszamy z budyniem i bezpośrednio przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy, wierzch wyrównujemy. 
Pieczemy około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika. Z wysokości około 60 cm upuszczamy ciasto w formie na podłogę. Studzimy. Po całkowitym ostygnięciu biszkoptu boki delikatnie oddzielamy nożykiem. Biszkopt odwracamy do góry nogami.
Składniki na krem:
  • 500 ml śmietany kremówki (ja użyłam double cream)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mały cukier wanilinowy (16 g )
  • 350 g jeżyn
  • bezy do dekoracji
Do wysokiego naczynia wlewamy kremówkę dodajemy cukry i miksujemy na gęsty krem.

Wykonanie: Biszkopt przecinamy na 3 części. Masę dzielimy na 3 części. Pierwszą część biszkoptu kładziemy na paterę wykładamy 1/3 częścią kremu. W krem wciskamy jeżyny. Na to kładziemy następną część biszkoptu i powtarzamy czynności. Wierzch i boki smarujemy też bitą śmietaną. Na wierzchu układamy bezy i jeżyny, natomiast boki obsypujemy pokruszonymi bezami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly