18.08.2012

Ptasie mleczko i owoce lata

Pyszny, delikatny deser na gorące dni.

Składniki:

  • biszkopty podłużne lub okrągłe
  • 2 czerwone galaretki mogą być różne smaki (każda rozpuszczona osobno w
  • połowie zalecanej wody jak na opakowaniu, wystudzone)
  • 300 ml śmietany kremówki
  • około 1,5 - 2 szklanki owoców (ja użyłam czereśnie, jeżynę i borówkę amerykańską)
Tortownicę o średnicy około 22 cm wykładamy folią spożywczą . Na spodzie układamy biszkopty.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania wlewamy powoli płynną galaretkę cały czas ubijając.
Wylewamy delikatnie na biszkopty i wyrównujemy. Wkładamy na chwilę do lodówki aż pianka się zetnie.
Po tym czasie na wierzchu wykładamy owoce zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly