13.08.2012

Skałki

Te ciasteczka powstały już jakiś czas temu z myślą o dzieciach które lubią pomagać w kuchni.
Bardzo proste. Mama tylko pomaga aby było szybciej z miksowaniem  i oczywiście ostatnia część czyli pieczenie należy do mamy :)





Składniki na około 20 ciasteczek:
  • 250 g  masła lub margaryny miękkiej
  • 120 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 jajka
  • 75 ml mleka 
  • 60 ml śmietany słodkiej
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 400 g mąki
  • dżem lub marmolada
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 -190 ºC. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na biały puszysty krem. Ucierając dodajemy pojedynczo jajka, letnie mleko, śmietanę i skórkę z pomarańczy. Na końcu dodajemy mąkę. Mieszamy.
Ciasteczka wykładamy łyżeczką. Na jedno ciasteczko dajemy około 2 łyżeczki masy. Na czubku "skałki" dajemy niecałe pół łyżeczki dżemu. Takie ciasteczka pieczemy około 25-30 minut na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly