16.08.2012

Drożdzówki z serem i borówkami


Pyszne dzieciom bardzo smakowały, dorosłym też:) 









Składniki na 12-14 bułeczek:











Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • pełna szklanka mleka lub maślanki
  • 70 g miękkiego masła
  • 90 g drobnego cukru
  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g suszonych
  • 1 jajko
Nadzienie:
  • 250 g borówek ( ja użyłam borówki amerykańskiej)
  • 200 g sera białego
  • 3 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 ºC . Blaszki (na jednej nam się nie zmieści) wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy z solą do dużej miski dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
W między czasie przygotowujemy ser 3 łyżki cukru i cukier waniliowy wkładamy do blendera i miksujemy do połączenia się składników.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto, lekko wyrabiamy. Wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30 x 35 cm. 
Powierzchnię smarujemy naszym twarożkiem i równomiernie posypujemy jagodami. Całość zwijamy jak roladę. Kroimy ostrym nożem na około 2 cm części. Tak oto powstałe ślimaczki układamy na blaszce w odstępach. Odkładamy do napuszenia.
Pieczemy około 25-30 minut. 
Drożdżówki możemy polukrować kwaskowym lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly