23.08.2012

Ciasto pomarańczowe


Takie ciasta moi bliscy lubią najbardziej i ja też. Szybko bez problemów, ze składników które na pewno są w każdym domu. Jeśli nie macie pomarańczy zawsze możecie zastąpić ją cytryną. Jeszcze ciasto dobrze nie wystygło a już mój mąż ukradł kawałek :)



Składniki:

  • 180 g miękkiego masła
  • 180 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 180 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • otarta skórka z 1-2 pomarańczy
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 ºC. Foremkę o średnicy około 20 cm lekko smarujemy masłem.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy z cukrem pudrem na biały puszysty krem. 
Nadal miksując dodajemy pojedynczo jajka. Następnie dodajemy mąkę, sok i otartą skórkę. Miksujemy do połączenia się składników.
Masę przekładamy do foremki i pieczemy około 25 minut do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly