07.08.2012

Ciasto borówkowe


Ciasto w sam raz na podwieczorek. Pyszne, aromatyczne.

Składniki:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 60 g proszku budyniowego (śmietankowego lub waniliowego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110 g masła
  • 2/3 szklanki drobnego cukru 
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • 200 g borówki amerykańskiej
Piekarnik rozgrzewamy do 180 ºC. Dno tortownicy o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.
Mąkę pszenną, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiewamy.
Masło z cukrem ucieramy na lekką puszystą masę, dodajemy jajko, ekstrakt z wanilii i miksujemy do połączenia się składników.
Na przemian do utartej masy dodajemy mąkę i śmietanę. 
Wykładamy na formę i pieczemy około 45-55 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly