26.08.2012

Tarta nektarynkowa


Jednym słowem pyszna :) Delikatna, kremowa to jest to. 





Składniki na ciasto:

  • 150 g miękkiego masła
  • 120 g cukru pudru
  • 270 g mąki pszennej
  • 2 duże żółtka
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na grubość 5 mm i przekładamy do formy. Wykładamy dno i boki. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wsypujemy kulki ceramiczne lub groch, fasole.
Podpiekamy 10 minut w temperaturze 180°C.

Nadzienie:

  • 250 g ricotty
  • 70 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka z połowy cytryny
  • 4-5 nektarynek
  • cukier puder do posypania
Nektarynki przekrawamy na pół wyjmujemy pestki a połówki kroimy na plasterki. Resztę składników wkładamy do blendera i miksujemy do połączenia się składników. Przekładamy na podpieczony spód na wierzchu układamy owoce. Pieczemy jeszcze około 45-50 minut aż masa serowa zetnie się na środku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly