Jednym słowem pyszna :) Delikatna, kremowa to jest to.
Składniki na ciasto:
- 150 g miękkiego masła
- 120 g cukru pudru
- 270 g mąki pszennej
- 2 duże żółtka
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na grubość 5 mm i przekładamy do formy. Wykładamy dno i boki. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wsypujemy kulki ceramiczne lub groch, fasole.
Podpiekamy 10 minut w temperaturze 180°C.
Nadzienie:
- 250 g ricotty
- 70 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka z połowy cytryny
- 4-5 nektarynek
- cukier puder do posypania
Nektarynki przekrawamy na pół wyjmujemy pestki a połówki kroimy na plasterki. Resztę składników wkładamy do blendera i miksujemy do połączenia się składników. Przekładamy na podpieczony spód na wierzchu układamy owoce. Pieczemy jeszcze około 45-50 minut aż masa serowa zetnie się na środku.
Komentarze
Prześlij komentarz