06.08.2012

Chałka


W sam raz na niedzielne popołudnie. Po spędzonych chwilach na wędrówce wróciliśmy do domu, wygłodniali :) i czekała na nas pyszna chałka posmarowana masełkiem i dżemem. Na dzisiaj została mi już tylko mała drobinka i zjadłam ją z mlekiem na śniadanie:) 














Składniki:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 20 dag drożdży świeżych (wolę pracować na nich) lub 10 dag drożdży suszonych
  • pół łyżeczki soli
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 cukier wanilinowy 
  • 70 g cukru
  • 5 łyżek roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko roztrzepane
  • 2 łyżki kruszonki
Piekarnik rozgrzewamy do 170 ºC. Foremkę lekko smarujemy olejem i delikatnie posypujemy mąką. Mąkę przesiewamy razem z solą do miski (jeśli używamy drożdży suchych dodajemy je teraz). 
Mleko podgrzewamy ( nie może być gorące) wsypujemy cukier, dodajemy ekstrakt, skruszamy drożdże, dodajemy jajko i masło trzepaczką roztrzepujemy na jednolitą masę.
Wlewamy do miski z mąką. Wyrabiamy kilka minut aż będzie gładkie i odklejało się od rąk.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie przekładamy ciasto na blat kuchenny lub stolnicę, wyrabiamy ponownie, dzielimy na 4 równe części. Każdą część rolujemy w wałeczki i razem zaplatamy jak warkocz.
Naszą chałkę przekładamy na przygotowaną wcześniej foremkę i odstawiamy do napuszenia około 40-50 minut. Przed samym pieczeniem delikatnie (aby nie opadło) smarujemy chałkę roztrzepanym żółtkiem posypujemy kruszonką.
Pieczemy około 30 minut



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly