15.08.2012

Muffinki jagodowe z ricottą


             Bardzo bardzo smaczne. Co tu więcej pisać, musicie sami wypróbować :)

Składniki na 12 sztuk:

  • 80 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki sera ricotty
  • skórka z cytryny
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g jagód
Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami.  Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 ºC.
Masło ucieramy z cukrem i jajkami, następnie dodajemy ser i otartą skórkę z cytryny, miksujemy chwilkę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do mokrych składników. Nie miksujemy długo, tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy 3/4 szklanki jagód i delikatnie mieszamy. 
Ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej foremki. Na wierzch rozkładamy pozostałe jagody.
Pieczemy 20-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly