29.08.2012

Tort czekoladowo-karmelowy


Dzisiaj mój syn ma 8 urodziny. Miał 3 życzenia co do tortu ma być czekoladowo kolorowo i pyyyyssssnie :) Kolejny tort się szykuje na 1 października
Już jakiś czas temu Wiktor (mój syn) odliczając dni do swoich urodzin bardzo szczegółowo opisywał jak mają wyglądać jego urodziny. Co prawda prezent zmieniał się już kilkakrotnie, natomiast opis tortu zawsze ten sam czekoladowo-kakaowy i różne kolory. I tak powstał. Słodką masę równoważy kakaowy biszkopt.



Składniki na biszkopt:

  • 40 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 100 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 5 jaj, osobno białka i żółtka
  • 125 g drobnego cukru, podzielonego mniej więcej na połowę
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 ºC . Dno tortownicy o średnicy około 18 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno) boki niczym nie smarujemy.
Mąkę przesiewamy z kakaem. Białka ubijamy na bardzo sztywno pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukier ( i to jest bardzo ważne żeby nie naraz wsypać cukier) Żółtka ucieramy z drugą połową cukru na białą puszystą masę. 
Do masy żółtkowej przekładamy ubite białka i delikatnie mieszamy szpatułką. Gdy się połączą dodajemy mąkę partiami i również delikatnie łączymy. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy około 30-40 minut do suchego patyczka.
Studzimy w formie, gdy całkowicie ostygnie boki tortu oddzielamy delikatnie ostrym nożykiem. Przecinamy na 3 równe blaty.

Składniki na krem:

  • 250 g miękkiego masła
  • 400 g puszka gotowego karmelu
Masło miksujemy na puszysty krem dodajemy porcjami karmel. Miksujemy do połączenia się składników.

Ponadto będą nam potrzebne:

  • 10 podwójnych batonów kit katów z białą czekoladą
  • 10 podwójnych batonów z mleczną czekoladą (u mnie o smaku pomarańczowym)
  • 2 szklanki drobnych kolorowych cukierków
  • kwaskowy dżem
Wykonanie:

Pierwszą część blatu kładziemy na paterze smarujemy dżemem, 1/3 częścią masy. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, następnie dżem, połowa pozostałego kremu biszkopt. Boki i wierzch tortu smarujemy resztą kremu.

Batoniki Kit Katy dzielimy na 2 oddzielne batoniki i na przemian obkładamy boki tortu. Na wierzch wysypujemy cukiereczki. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly