17.08.2012

Drożdzówi z brzoskwiniami


Uwielbiam drożdżówki pod każdą postacią, z każdym dodatkiem. Dzisiaj przepis na jedne z najlepszych drożdżówek. W sam raz na letnie dni.


Składniki na 10-12 drożdżówek:
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g suszonych
  • 50 g cukru 
  • 2 jajka
  • 50 g miękkiego masła
  • 4-5 brzoskwiń lub nektarynek pokrojonych w kostkę
  • kruszonka
  • żółtko roztrzepane do posmarowania
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 ºCPłaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Suche drożdże mieszamy z mąką, jeśli używamy świeżych to rozkruszamy je do ciepłego mleka (nie gorącego) wsypujmy cukier i mieszamy aż drożdże i cukier całkowicie się rozpuszczą w mleku. Następnie do mleka wbijamy jajka, rostrzepujemy.
Do miski przesiewamy mąkę  z solą, robimy dołek i wlewamy mleko z jajkami, dodajemy miękkie masło i wyrabiamy na elastyczne ciasto. Odstawiamy przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski, krótko wyrabiamy i wałkujemy na  grubość około 8 mm i nożem dzielimy na kwadraty 10 -12 cm. Na każdą część nakładamy owoce. 4 rogi zlepiamy na środku. 
Przekładamy drożdżówki  na blaszkę zostawiając odstępy.  Przykrywamy i odstawiamy do napuszenia. Przed samym pieczeniem smarujemy żółtkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy 25-30 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly