16.07.2012

Trójkąciki z jabłkami


Pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu,
bardzo wyczuwalny smak cytryny , jeśli ktoś nie lubi zamiast skórki z cytryny można dodać pół łyżeczki startego cynamonu taka wersja też będzie bardzo bardzo pyszna.




Składniki:
  • 375 g ciasta francuskiego na maśle (już rozwałkowanego)
  • 3 duże jabłka 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko roztrzepane do posmarowania
Piekarnik rozgrzewamy do 220 ºC. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Na stolnicę rozwijamy ciasto francuskie od spodu zostawiamy papierek w które ciasto było zwinięte.
Dzielimy na 6 równych części. 
Jabłka obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy sok z cytryny i skórkę by nie ściemniały. Dodajemy cukier, łyżkę mąki pszennej i dokładnie mieszamy. Na każdą część rozkładamy po równo nadzienie jabłkowe. Brzegi ciastek smarujemy roztrzepanym jajkiem, następnie składamy  by utworzyły trójkąty. Zlepiamy ciastka a boki możemy docisnąć widelcem. Tak przygotowane trójkąciki kładziemy na blaszkę pamiętając o odstępach ponieważ ciasto francuskie podczas pieczenia rośnie. Ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem i nacinamy nożem kilka razy aby uciekał nadmiar wilgoci podczas pieczenia.
Pieczemy około 20 - 23 minuty aż rożki, aż ciasto będzie złote i chrupiące. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly