26.07.2012

Eton mess

Pyszny deser, pięknie wyglądający, zachwycający każdego. Połączenie bitej śmietany, bez i w tym wypadku moich ukochanych truskawek. W tym deserze nie ma
sztywnie narzuconych składników, nie musimy trzymać się ściśle przepisu. 

Składniki na 6 pucharków:
  • 800 g truskawek
  • 500 ml śmietany kremówki (dobrze schłodzonej)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • około 18 sztuk bez
Truskawki czyścimy. Trzy truskawki odkładamy (posłużą nam do dekoracji).  Około 650 g kroimy na drobne kawałeczki. 
Resztę wkładamy do blendera dodajemy 1 łyżkę cukru i miksujemy. Następnie przecedzamy aby pozbyć się nasionek.
Śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia dodajemy cukier i ubijamy ale nie na sztywno.
Do pucharku dajemy łyżkę pokrojonych truskawek, łyżkę bitej śmietany, 1 rozkruszoną bezę polewamy łyżeczką sosu. Czynności powtarzamy jeszcze dwa razy.
W pozostałych pucharkach postępujmy identycznie. Na wierzch dajemy połowę truskawki.Możemy też ozdobić listkiem mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly