05.07.2012

Tort ananasowo-kokosowy

Jeden z najsmaczniejszych tortów jakie jadłam. Biszkopt, beza kokosowa i pyszna masa ananasowa. Upiekłam go ostatnio na swoje urodziny i wszystkim smakowało. I chyba nie tylko lata przybyły ale i kilogramy :( Tort został zjedzony momentalnie.





Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Dno tortownicy o średnicy około 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki niczym nie smarujemy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160-170 ºC.
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dodajemy żółtka i jeszcze chwilkę miksujemy. Mąki przesiewamy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wykładamy na tortownice.
Pieczemy około 30 - 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika, z wysokości około 50 cm upuszczamy (oczywiście w formie) na podłogę. Studzimy w foremce. Gdy całkowicie ostygnie boki biszkoptu oddzielamy nożykiem. Przekrawamy na 3 blaty.

Beza:

  • 4 białka
  • 1 szklanka przesianego cukru pudru
  • 50 g wiórków kokosowych
Dno foremki ( tej samej w której piekłyśmy biszkopt) wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na bardzo sztywno pod koniec dodajemy po łyżce cukru. Miksujemy aż cukier dobrze się rozpuści. Na końcu dodajemy wiórki i delikatnie łączymy z masą. Przekładamy masę do foremki pieczemy około 1 godziny w temperaturze 150 ºC. Studzimy. 

Masa ananasowa:

  • puszka ananasów
  • 1/2 szklanki wody
  • budyń śmietankowy ( może być z cukrem ale wtedy pomijamy łyżkę cukru)
  • 1 łyżka cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 4 żółtka
Ananasy z puszki odcedzamy, otrzymany sok przelewamy do garnuszka dodajemy cukier. W szklance wody rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy szybko do naszego soku i szybko mieszamy, gotujemy budyń. Zdejmujemy z ognia wierzch garnka przykrywamy folią spożywczą (to zapobiegnie tworzeniu się kożuszka) studzimy.

Masło miksujemy do białości, na przemiennie dodajemy po 1 żółtku i łyżce budyniu. Gdy masa będzie puszysta i dobrze połączona dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę ananas z puszki.

Bitą śmietana:

  • 500 ml śmietany wysoko procentowej 36% (ja użyłam double cream) dobrze schłodzonej
  • pół szklanki cukru pudru
Śmietanie miksujemy z cukrem na bardzo wysokich obrotach na bardzo sztywno, pamiętając żeby nie zrobić z niej masła.

Wykonanie;

Na paterę układamy pierwszy płat biszkoptu. Smarujemy 1/3 masy ananasowej na masę kolejną część biszkoptu, 1/3 część masy ananasowej, beza kokosowa, ostatnia część masy ananasowej i ostatnia część biszkoptu.
Tort schładzamy w lodówce. Wierzch i boki tortu smarujemy bitą śmietaną boki dodatkowo oprószamy kokosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly