09.07.2012

Muffinki drożdżowe z nutellą


Pyszne muffinki inne niż wszystkie znikały w mgnieniu oka. W sam raz na pogodę  która panuje tego roku czyli deszczowo, chłodno chociaż zdjęcie udało się zrobić jak słoneczko przebiło się na chwilkę zza chmur.




Składniki na 12 muffinek:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 60 g masła roztopionego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • większa szczypta soli
  • 15 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych (ja osobiście wole używać świeżych)
  • pół słoiczka nutelli powinno wystarczyć
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 ºC Foremkę do muffinek delikatnie smarujemy np. olejem aby zapobiec przyklejeniu się ciasta.
Suche drożdże mieszamy z mąką. Jeśli używamy świeżych to rozkruszamy je do ciepłego mleka (nie gorącego) wsypujmy cukier, łyżkę mąki i mieszamy. Następnie do mleka wbijamy jajko, dodajemy żółtko, roztrzepujemy.
Do miski przesiewamy mąkę  z solą, robimy dołek i wlewamy mleko z jajkami, roztopione masło i wyrabiamy na elastyczne ciasto. Odstawiamy przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski, krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy na cienki prostokątny placek który  smarujemy nutella, następnie zwijamy w kształt rolady, kroimy ostrym nożem na 12 równych części każdy o szerokości około 3 cm.
Każdą część wkładamy do foremki. Przykrywamy  i odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto podrosło. Pieczemy około 25 -30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly