Sernik z musem truskawkowym

Tak tak wiem znowu truskawki ale nie
mogę się oprzeć pokusie następnych pyszności z tym właśnie owocem. Sernik  jest  kremowy, aksamitny. Moje dwie sąsiadki były nim zauroczone. Jedna z nich stwierdziła że ten właśnie serniczek był najsmaczniejszy jaki jadła do tej pory, druga stwierdziła po prostu "Pyszny". Nam też bardzo smakował . Na pewno go jeszcze zrobię.


Składniki na spód:
  • 200 g ciastek degestive
  • 70 g miękkiego masła
Tortownicę o średnicy około 25 cm szczelnie owijamy folią aluminiową z zewnątrz. 
Ciastka i masło miksujemy przez chwilkę w malakserze (na mokry piasek). Wykładamy dno tortownicy ciasteczkową masą  przyciskając palcami lub łyżką. Schładzamy w lodówce do momentu przygotowania masy serowej.

Składniki ma mus:

  • 100 g truskawek (lub innych owoców np. malin,borówek)
  • 2 łyżki cukru
Miksujemy owoce, następnie przecieramy je przez sito do miseczki. Tak powstały mus mieszamy z cukrem.

Masa serowa:

  • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego (ja użyłam quarka bo mam tylko do niego dostęp)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 125 ml śmietany kremówki najlepsza będzie gęsta
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki mąki pszennej
Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Do misy miksera wkładamy ser, cukier, mąkę. Miksujemy na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita (około 1 minutki). Dodajemy po jednym jajku za każdym razem miksując do połączenia się składników. Gdy tak połączymy wszystkie jajka dodajemy śmietanę, ekstrakt i znowu miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników.
Masę wylewamy do wcześniej przygotowanej formy na wierzch wykładamy po łyżeczce musu starając się aby kłaść go na powierzchni. Cieniutkim patyczkiem robimy ósemki w masie serowej aby utworzyły fantazyjne wzorki.
Tortownicę  z sernikiem wstawiamy do większej formy w którą wlewamy wrzącą wodę . (Jeśli nie mamy większej formy to możemy na półkę niżej w piekarniku postawić naczynie z wrzącą wodą ale musi być dosyć szerokie). Tortownica powinna być zanurzona do połowy w wodzie. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy do 120°C i pieczemy jeszcze około 90 minut. Sernik studzimy w wyłączonym piekarniku. Następnie ściągamy obręcz i wstawiamy sernik bez przykrycia najlepiej na całą noc do lodówki.

Komentarze

Popularne posty