Tort tiramisu

Tort powstał na  urodziny mojego męża. Wszystkim bardzo smakował . Słodki smak równoważyły maliny. Lekki posmak kawy nawet dzieciom nie przeszkadzał a miałam obawę że z tym będzie problem. Oczywiście zrezygnowałam z alkoholu ale i tak to bardzo pyszny tort. Polecam każdemu.W pierwszej myśli było aby biszkopt był dzielony na 3 części i tak się stało ale środkowa część biszkoptu przez przypadek wylądowała na podłodze i środek zastąpiły biszkopty.
Przepis będzie z pominięciem środkowej części biszkoptu.

Biszkopt :
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 ºC 
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy naprawdę sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy białka i po łyżce dodajemy cukier dalej ubijając. Mąki mieszamy i bezpośrednio przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.Przekładamy do tortownicy, wierzch wyrównujemy. 
Pieczemy około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuszczamy ciasto w formie na podłogę. 
Studzimy. Po całkowitym ostygnięciu biszkoptu boki delikatnie oddzielamy nożykiem.
Biszkopt odwracamy do góry nogami. Środkową część zjadamy :)
Krem:
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 500 g serka mascarpone 
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g malin
Śmietanę kremówkę przelewamy do wysokiego naczynia dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno.
Żółtka z cukrem ucieramy na białą puszystą masę. Gdy będzie już puszysta dodajemy serek mascarpone i  ubitą śmietanę. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Dzielimy na 3 części.

Ponadto:
  • 150 g malin (na wierzch)
  • tabliczka czekolady (wedle uznania ja użyłam mlecznej)
  • 1 filiżanka kawy ( zaparzona z 3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, następnie ostudzona i przelana do płaskiego naczynia. Można dolać troszkę alkoholu) 
  • 400 g biszkoptów podłużnych (u mnie sporo  zostało )
Wykonanie:

Pierwszą część biszkoptu kładziemy na paterę. Smarujemy biszkopt połową pierwszej części masy. Na niej układamy około 100 g poprzerywanych na drobniejsze cząstki malin. Maliny przykrywamy drugą połową kremu. 
Na krem ścieramy 1/3 tabliczki czekolady
Następnie układamy jeden przy drugim biszkopty umoczone dosłownie na 1 sekundę (nie mają być rozmoknięte) w kawie. Na taką warstwę wykładamy połowę drugiej części kremu, później cząstki malin, druga część kremu, posypujemy  1/3 startej tabliczki czekolady.
Na końcu przykrywamy biszkoptem.
Wierzch i boki smarujemy 3 częścią kremu. Boki tortu obkładamy biszkoptami umoczonymi z jednej strony w kawie (ta część dotyka kremu)Wierzch posypujemy czekoladą i układamy na niej maliny.



Komentarze

Popularne posty