Tort tiramisu
Tort powstał na urodziny mojego męża. Wszystkim bardzo smakował . Słodki smak równoważyły maliny. Lekki posmak kawy nawet dzieciom nie przeszkadzał a miałam obawę że z tym będzie problem. Oczywiście zrezygnowałam z alkoholu ale i tak to bardzo pyszny tort. Polecam każdemu.W pierwszej myśli było aby biszkopt był dzielony na 3 części i tak się stało ale środkowa część biszkoptu przez przypadek wylądowała na podłodze i środek zastąpiły biszkopty.
Przepis będzie z pominięciem środkowej części biszkoptu.
Biszkopt :
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy naprawdę sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy białka i po łyżce dodajemy cukier dalej ubijając. Mąki mieszamy i bezpośrednio przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.Przekładamy do tortownicy, wierzch wyrównujemy.
Pieczemy około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuszczamy ciasto w formie na podłogę.
Studzimy. Po całkowitym ostygnięciu biszkoptu boki delikatnie oddzielamy nożykiem.
Biszkopt odwracamy do góry nogami. Środkową część zjadamy :)
Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuszczamy ciasto w formie na podłogę.
Studzimy. Po całkowitym ostygnięciu biszkoptu boki delikatnie oddzielamy nożykiem.
Biszkopt odwracamy do góry nogami. Środkową część zjadamy :)
Krem:
- 4 żółtka
- 5 łyżek cukru
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g malin
Śmietanę kremówkę przelewamy do wysokiego naczynia dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno.
Żółtka z cukrem ucieramy na białą puszystą masę. Gdy będzie już puszysta dodajemy serek mascarpone i ubitą śmietanę. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Dzielimy na 3 części.
Ponadto:
- 150 g malin (na wierzch)
- tabliczka czekolady (wedle uznania ja użyłam mlecznej)
- 1 filiżanka kawy ( zaparzona z 3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, następnie ostudzona i przelana do płaskiego naczynia. Można dolać troszkę alkoholu)
- 400 g biszkoptów podłużnych (u mnie sporo zostało )
Wykonanie:
Pierwszą część biszkoptu kładziemy na paterę. Smarujemy biszkopt połową pierwszej części masy. Na niej układamy około 100 g poprzerywanych na drobniejsze cząstki malin. Maliny przykrywamy drugą połową kremu.
Na krem ścieramy 1/3 tabliczki czekolady
Następnie układamy jeden przy drugim biszkopty umoczone dosłownie na 1 sekundę (nie mają być rozmoknięte) w kawie. Na taką warstwę wykładamy połowę drugiej części kremu, później cząstki malin, druga część kremu, posypujemy 1/3 startej tabliczki czekolady.
Na końcu przykrywamy biszkoptem.
Wierzch i boki smarujemy 3 częścią kremu. Boki tortu obkładamy biszkoptami umoczonymi z jednej strony w kawie (ta część dotyka kremu)Wierzch posypujemy czekoladą i układamy na niej maliny.
Komentarze
Prześlij komentarz