Ciasto z truskawkami II
Kolejne ucierane ciasto z truskawkami. Kocham truskawki i wszystko co się z nimi wiąże. A teraz gdy w sezonie są najsmaczniejsze to korzystajmy. To ciasto od poprzedniego jest bardziej maślane delikatne, rozpływa się w ustach. Gdybym miała wybierać które mi bardziej smakuje miałabym wielki problem. To i to jest pyszne.
Składniki:
- 2 szklanki świeżych truskawek (umyte, bez szypułek, osuszone na papierowym ręczniku)
- 1 szklanka mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki wody mineralnej gazowanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
- miąższ z 1/2 laski wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szczypta soli
Miękkie masło miksujemy na puszysty krem. Dodajemy cukier i ucieramy chwilkę nie musi się całkowicie rozpuścić. Dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając, kolejne jajko wbijamy dopiero gdy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą do masy bezpośrednio do masy.Ucieramy mikserem aż do gładkości, dodając pod koniec ucierania wodę z sokiem z cytryny. Wykładamy na foremkę. Na wierzchu ciasta układamy truskawki. Pieczemy około godziny do tzn. suchego patyczka. Po ostygnięciu wyjmujemy z tortownicy i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz