12.07.2012

Ciasto z truskawkami II

Kolejne ucierane ciasto z truskawkami. Kocham truskawki i wszystko co się z nimi wiąże. A  teraz gdy w sezonie są najsmaczniejsze to korzystajmy. To ciasto od poprzedniego jest bardziej maślane  delikatne, rozpływa się w ustach. Gdybym miała wybierać które mi bardziej smakuje miałabym wielki problem. To i to jest pyszne.


Składniki:
  •  2 szklanki świeżych truskawek (umyte, bez szypułek, osuszone na papierowym ręczniku)
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki  wody mineralnej gazowanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • miąższ z 1/2 laski wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta soli
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do 180 ºC.
Miękkie masło miksujemy na puszysty krem. Dodajemy cukier i ucieramy chwilkę nie musi się całkowicie rozpuścić. Dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając, kolejne jajko wbijamy dopiero gdy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą do masy bezpośrednio do masy.Ucieramy mikserem aż do gładkości, dodając pod koniec ucierania wodę z sokiem z cytryny. Wykładamy na foremkę. Na wierzchu ciasta układamy truskawki. Pieczemy około godziny do tzn. suchego patyczka. Po ostygnięciu wyjmujemy z tortownicy i posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly