30.07.2012

Perfkcyjny biszkopt

Najlepszy biszkopt, rośnie równo, doskonale sie nadaje do tortów i nie tylko. Brak proszku do pieczenia powoduje że ciasto nie rośnie z tzw. górką. 


Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
Dno tortownicy o średnicy 20 - 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 ºC. 
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy naprawdę sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy żółtka i po łyżce dodajemy cukier dalej ubijając. Mąki mieszamy, bezpośrednio przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.Przekładamy do tortownicy, wierzch wyrównujemy. 
Pieczemy około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuszczamy ciasto w formie na podłogę. Studzimy. 
Po całkowitym ostygnięciu biszkoptu boki delikatnie oddzielamy nożykiem.Biszkopt odwracamy do góry nogami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly