25.07.2012

Bezy

Przepis na bezy który zawsze się sprawdza. Najlepsze. Jeśli będziecie je suszyć w niskiej temperaturze to będą bialutkie


Składniki:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 300 g cukru pudru
Białka umieszczamy w misie dodajemy szczyptę soli. Białka ubijamy na bardzo sztywno. Dodajemy sok z cytryny i nadal ubijamy. Następnie po łyżce dodajemy cukier (to jest bardzo ważne) cały czas ubijając.
Masę bezową przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na blachę rozetki. Robimy między nimi nieduże przerwy.
W oryginalnym przepisie było aby piec  około 45 minut w temperaturze 140°C. Ja piekłam w temperaturze 120 °C około 3 godzin.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly