23.07.2012

Kruche ciasto z budyniem i borówkami



Ciasto bardzo dobre chociaż nie powaliło mnie na kolana, rodzinie bardziej smakowało. Może dlatego że nie jestem fanką białej czekolady. Ale i tak warto je  upiec i samemu ocenić.


Składniki na kruche ciasto:
  • 115 g mąki pszennej
  • 35 g cukru pudru
  • 75 g masła
  • szczypta soli
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka śmietany
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Małą blaszkę 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę, sól cukier przesiewamy na blat lub stolnicę. Dodajemy masło, siekamy nożem do momentu aż tłuszcz będzie w bardzo drobnych kawałkach. Następnie dodajemy żółtko i śmietanę, mieszamy czubkiem noża i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość dna naszej foremki. Przekładamy ciasto do foremki i schładzamy w lodówce około 1 godziny. Po tym czasie nakłuwamy widelcem ciasto i pieczemy na złoty kolor ok. 25-30 minut. Studzimy

Składniki na budyń:
  • 400 ml mleka
  • 25 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100 g białej czekolady
Z mleka odlewamy około pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem. Do mleka w szklance wsypujemy budyń i mieszamy . Do gorącego mleka wlewamy masę budyniową i mieszamy aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy.



Kruszonka:
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g białej czekolady startej na tarce
Owoce:
  • 250 g owoców np. borówek
Masło rozkruszamy palcami  z mąką i cukrem na kruszonkę. dodajemy czekoladę.
Na ostudzony spód rozkładamy równomiernie owoce, przykrywamy  budyniem i posypujemy równomiernie kruszonką. 
Pieczemy 30-40 minut na złoty kolor. Studzimy.  Przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly