10.07.2012

Bułeczki z nutellą


 Tak wszystkim smakowały muffinki z nutellą że jeszcze tego samego dnia dzieci wyprosiły bułeczki  z tym pysznym składnikiem. Naprawdę polecam. 

Składniki na 12 bułeczek:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 60 g masła roztopionego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • większa szczypta soli
  • 15 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych(ja osobiście wole używać świeżych)
  • pół słoiczka nutelli powinno wystarczyć
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 ºC. Płaską foremkę delikatnie smarujemy np. olejem aby zapobiec przyklejeniu się ciasta.
Suche drożdże mieszamy z mąką.Jeśli używamy świeżych to rozkruszamy je do ciepłego mleka (nie gorącego) wsypujmy cukier, łyżkę maki, mieszamy. Następnie do mleka wbijamy jajko, dodajemy żółtko roztrzepujemy.
Do miski przesiewamy mąkę  z solą, robimy dołek i wlewamy mleko z jajkami, roztopione masło i wyrabiamy na elastyczne ciasto. Odstawiamy przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski, krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy na  prostokątny placek około 20 x 30 cm. Nożem dzielimy na około 12 części. Na każdą część nakładamy nutellę (ja dawałam niecałą łyżeczką). Zlepiamy. Układamy  na foremkę (pamiętając o odstępach) przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do podrośnięcia naszych bułeczek. Pieczemy około 25-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly