20.06.2012

Truskawkowy piętrowiec

Bardzo efektowny deser . Nieziemsko wygląda i smakuje.


Składniki:
  • 375 g ciasta francuskiego rozwałkowanego
  • 400 ml śmietany kremówki u mnie double cream
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 400 g truskawek
  • 100 g czekolady 
  • 4 łyżki mleka
Ciasto francuskie dzielimy na 3 równe prostokąty, pieczemy około 25 minut. Studzimy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
Truskawki kroimy w plasterki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem.
Pierwszy blat lekko i niestarannie oblewamy czekoladą, szprycą wykładamy 1/3 ubitej śmietany, na to układamy truskawki przykrywamy kolejnym blatem ciasta francuskiego i powtarzamy te same czynności z resztą składników. 
Ciasto po przygotowaniu nie nadaje się na długie przechowywanie ponieważ ciasto francuskie naciągnie bardzo wilgocią.

2 komentarze:

  1. Taki uroczy wieżowiec też robi wrażenie -Samo patrzenie poprawia nastrój - A ile ma Pani prześlicznych tac ,pater . nic tylko cieszyć oczy .Na wiosnę , i latem inspiruje się ogrodami w mieście ,czy idąc do lasu podziwiam las i leśne runo -Kobietom wolno rozmyślać o pięknie - powtarzać sobie szeptem - i marzyć bez słów - Fotografię wypomnień warto przechowywać w oczu łzach perłowych A czasami Pani sama powinna przeglądać stronicę swego Blogu - i też podziwiać swoje dzieło -warto nie tylko nieznajomym patrzeć i wzdychać .-Oczy tańczą jak kopciuszek na balu - Proszę popatrzeć w swoje oczy - i zobaczyć - te ogniki-iskierki -warto!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje bardzo. Patery to moje hobby uwielbiam zdobywać nowe. I tu wielkie podziękowania dla mojego męża który cierpliwie przechadza się ze mną między pułkami sklepowymi i pyta przy kasie "czy to wszystko ? " :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly