14.06.2012

Ciasto czekoladowe z malinami

   Ciasto bardzo bardzo czekoladowe, wilgotne i do tego maliny. Od razu się czuje że lato tuż tuż.


Składniki:
  • 55 g kakao
  • 225 ml wody
  • 115 g miękkiego masła
  • 280 g drobnego cukru 
  • 2 duże jajka
  • 175 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g malin odkładamy kilka na wierzch
Piekarnik rozgrzewamy do 190 ºC. Formę do pieczenia o wymiarach około 22 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Kakao mieszamy z wodą aż otrzymana masa nie będzie miała grudek, odstawiamy.
Masło z cukrem miksujemy do momentu aż będzie jasne i puszyste. Dodajemy jajka pojedyńczo za każdym razem miksując.
Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio do utartego masła oraz dodajemy nasze kakao z wodą. Miksujemy do połączenia składników.
Dodajemy maliny lekko i delikatnie mieszamy, wykładamy na foremkę i pieczemy około 60 minut do tzw. suchego patyczka. 
Studzimy na metalowej kratce.
Dekorujemy np. roztopioną czekoladą i świeżymi malinami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly