20.06.2012

Banoffee pie

Banany, bita śmietana, toffi, czekolada, proszę wskazać jedną osobę która nie lubi takiego połączenia. 

Składniki:

na spód:
  • 300 g ciastek typu digestive (bez czekolady)
  • 80 g miękkiego masła
Składniki na masę toffi:
  • 1 mała puszka masy toffi (lub puszka mleka skondensowanego gotowanego około 3 godziny i ostudzonego)
  • 100 g miękkiego masła
Dodatkowo:
  • 500 ml śmietany kremówki (u mnie double cream)
  • 4 średnie banany, dojrzałe (pokrojone na grubość około 5 mm)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 kostki startej czekolady na ozdobę
Ciastka i masło wrzucamy malaksera. Miksujemy. Przesypujemy do foremki z luźnym dnem o średnicy 23 cm, formujemy boki i dno. Dociskamy.  
Schładzamy około 30 minut.

W między czasie w misce miksujmy do białości masło i po łyżce dokładamy masę toffi za każdym razem miksujemy. Taką masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód. 

Pokrojone banany w miseczce mieszamy z sokiem z cytryny (to zapobiegnie szybkiemu ciemnieniu bananów). 
Banany układamy jeden koło drugiego aby zakryły masę toffi.

Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę,ubijamy i wykładamy na banany, oprószamy czekoladą. 
Chłodzimy kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly