Red Velvet Cake
To ciasto pierwszy raz robiłam rok temu, sprawiło mi naprawdę dużo kłopotów, może nie tak samo ciasto co zdobycie odpowiedniego barwnika. Duże buziaki dla mojego cierpliwego i kochającego męża :* Zjeździliśmy wtedy ze 100 mil, zahaczając o wszystkie
supermarkety. Kupowałam wszystkie napotkane barwniki, najlepszym okazał się barwnik w paście. Nie nadają się barwniki płynne naturalne (z buraków, papryki) ponieważ zamiast koloru czerwonego otrzymamy nieciekawy kolor brązowy.
supermarkety. Kupowałam wszystkie napotkane barwniki, najlepszym okazał się barwnik w paście. Nie nadają się barwniki płynne naturalne (z buraków, papryki) ponieważ zamiast koloru czerwonego otrzymamy nieciekawy kolor brązowy.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- pół łyżeczki soli
- 1,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1,5 szklanki oleju
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 czubata łyżeczka barwnika w paście
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 ºC. Przygotowujemy 2 tortownice o średnicy około 22 cm, dno wykładamy papierem do pieczenia boki smarujemy masłem. Mąkę, kakao i sól przesiewamy do miski, dodajemy cukier mieszamy. W drugiej misce jajka roztrzepujemy dodajemy olej, maślankę, barwnik, ekstrakt i mieszamy do połączenia składników. Do składników mokrych dodajemy suche. Miksujmy tylko do połączenia się składników. Do szklanki wlewamy ocet, dodajemy sodę i mieszamy szybko, powstanie piana. Sodę z octem szybko dodajemy do ciasta, mieszamy. Ciasto dzielimy po równo do tortownic. Pieczemy przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie.
Składniki na krem:
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 opakowania serka mascarpone (każdy po 375 g)
- pół szklanki cukru
Komentarze
Prześlij komentarz