28.06.2012

Red Velvet Cake

To ciasto pierwszy raz robiłam rok temu, sprawiło mi naprawdę  dużo kłopotów, może nie tak samo ciasto co zdobycie odpowiedniego barwnika.  Duże buziaki dla mojego cierpliwego i kochającego męża :* Zjeździliśmy wtedy ze 100 mil, zahaczając o wszystkie 
supermarkety. Kupowałam wszystkie napotkane barwniki, najlepszym okazał się barwnik w paście. Nie nadają się barwniki płynne naturalne (z buraków, papryki) ponieważ zamiast koloru czerwonego otrzymamy nieciekawy kolor brązowy. 





Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżeczka barwnika w paście
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 ºC. Przygotowujemy 2 tortownice o średnicy około 22 cm, dno wykładamy papierem do pieczenia boki smarujemy masłem. Mąkę, kakao i sól przesiewamy do miski, dodajemy cukier mieszamy. W drugiej misce jajka roztrzepujemy dodajemy olej, maślankę, barwnik, ekstrakt i mieszamy do połączenia składników. Do składników mokrych dodajemy suche. Miksujmy tylko do połączenia się składników. Do szklanki wlewamy ocet, dodajemy sodę i mieszamy szybko, powstanie piana. Sodę z octem szybko dodajemy do ciasta, mieszamy. Ciasto dzielimy po równo do tortownic. Pieczemy przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie.

Składniki na krem:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 opakowania serka mascarpone (każdy po 375 g)
  • pół szklanki cukru
Śmietanę, serek mascarpone i cukier umieszczamy w misie i miksujemy do momentu otrzymania gęstego kremu.

Wykonanie:
Przestudzone ciasto przekładamy grubą warstwą kremu, boki i wierzch smarujemy kremem. Wierzch ciasta możemy posypać okruszkami ciasta. Przechowujemy ciasto w lodówce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly