29.06.2012

Piernik

Ten przepis pokonał wiele wiele kilometrów. Od województwa lubelskiego przez małopolskie i teraz jest tutaj w pięknym miejscu jakim jest Forest of Dean w U.K. Chociaż nie przepadam za ciastami typu piernikowego to skosztowałam kawałek i zjadłam go do końca. Ale najlepszą rekomendacją będzie to że mój mały Stasiuniu z samego rana powiedział Mamo dasz mi na śniadanie tego placka :) A wiec smakował :)

Składniki:
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki powidła śliwkowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 ºC Formę do pieczenia o wymiarach około 22  x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Masło topimy i pozostawiamy do przestudzenia. Całe jajko ucieramy z cukrem. Do utartego jajka dodajemy resztę składników i miksujemy do połączenia się składników. Pieczemy około 50 minut do suchego patyczka. Studzimy na metalowej kratce.

2 komentarze:

  1. Pierniki od Zamościa aż za Biłgoraj - są często pieczone -ten wygląda na pyszny - Miłych chwil w Nowym już Roku 2015 życzę Szczęśliwego serca-

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku

      Usuń

Printfriendly