11.06.2012

Scones



Scones pyszne angielskie bułeczki pierwszy raz jadłam u mojej przyjaciółki. Później kupiłam w sklepie ale nie były tak pyszne jak domowe. Samo przygotowanie do konsumpcji to niecałe pół godzinki.

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki drobnego cukru kryształu
  • 55 g miękkiego masła
  • 60 ml mleka
  • 1 roztrzepane  jajko

Piekarnik rozgrzewamy do 230 C°. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól przesiewamy. Dodajemy cukier i masło. Rozcieramy masło w palcach. Gdy swoim wyglądem będzie przypominało kruszonkę dodajemy mleko. Wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy na stolnicę i palcami rozgniatamy na grubość 1,5 -2 cm (nie staramy się aby było bardzo równe). Wycinamy krążki o średnicy 5 cm. Układamy na blaszce. Wierzch smarujemy jajkiem. Pieczemy 8 -10 minut na złoty kolor. 
Podajemy z dżemem i bitą śmietaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly