12.06.2012

Najlepsze na świecie ciasto imbirowe

   Nigdy nie przepadałam za imbirem ale gdy spróbowałam tego ciasta zmieniłam zdanie:)

Ciasto jest pyszne. Bardzo polecam.



Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 115 g ciemnego brązowego cukru
  • 200 g golden syrup lub miodu
  • 115 g miękkiego masła
  • 150 ml mleka 
  • 2 jajka
Piekarnik nagrzewamy do 160 ºC.  Dno okrągłej  foremki o średnicy 18 - 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.
Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i imbirem. Jajka i mleko razem roztrzepujemy.
W misie miksera miksujemy masło, cukier, golden syrup. Miksujemy do połączenia się składników. Do otrzymanej masy wlewamy mleko z jajkami i przesianą mąkę nie miksujemy długo tylko do połączenia się składników.
Wykładamy na przygotowaną blaszkę, pieczemy około godziny do suchego patyczka.
Upieczone ciasto studzimy na metalowej kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly