27.06.2012

Czekoladowo- pomarańczowe


Uwielbiam pomarańcze pod każdą postacią. Naprawdę pyszne i szybkie w przygotowaniu w sam raz na podwieczorek. Jeśli ktoś chce pomarańcze można zastąpić np.cytryną i też będzie pycha.

Składniki :
  • 175 g drobnego cukru kryształku (cukier puder znacznie skróci czas przygotowywania ciasta)
  • 175 g masła miękkiego
  • 3 jajka 
  • 175 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki czubate kakao, przesianego
  • 4 łyżki mleka
  • 6 łyżek soku z pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190ºC. Formę do pieczenia okrągłą o średnicy około 20 cm smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia.
Masło z cukrem miksujemy do momentu aż będzie białe i puszyste. Dodajemy jajka pojedyńczo za każdym razem miksując. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
Gotową masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy mleko z kakaem, do drugiej sok i otartą skórkę. Łyżeczką na przemiennie wykładamy na naszą foremkę  raz masę pomarańczową raz kakaową.
Pieczemy około 45 minut, do tzn. suchego patyczka. Studzimy na metalowej kratce. Gdy ostygnie możemy oprószyć cukrem pudrem , polukrować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly