22.06.2012

Biszkoptowa szarlotka

Jest to chyba jedno z najbardziej ulubionych ciast mojej rodziny, piekłam ją już kilka razy i za każdym razem znikała błyskawicznie. Polecam.

Składniki:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • cukier wanilinowy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g masła
  • 1 kg jabłek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
Piekarnik nagrzewamy do 180 ºC .  Dno okrągłej  foremki o średnicy około 25-30 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.

W garnku rozpuszczamy masło i odkładamy do ostygnięcia.

Ucieramy cukier z dwoma jajkami.Trzecie jajko rozbijamy, oddzielamy żółtko od białka. Białko odkładamy na bok, a żółtko dodajemy do jajek z cukrem i ucieramy wszystko na puszystą masę. Dodajemy cukier wanilinowy, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy szczyptę soli oraz śmietanę, wlewamy rozpuszczone wcześniej masło i wszystko mieszamy.

Połowę masy wykładamy do formy i pieczemy około 30 minut.
W między czasie obieramy jabłka, ścieramy je na grubej tarce i smażymy na wolnym ogniu z cukrem i cynamonem aż nadmiar soku odparuje.
Białkiem, które pozostało smarujemy wyjęte z piekarnika ciasto. Wykładamy  na nie przygotowane jabłka. Przykrywamy resztą ciasta (jeśli ciasto jest bardzo twarde można dodać kilka łyżek wody i rozmieszać). Wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly