08.06.2012

Czekoladowa Pavlova

 Co można napisać może po prostu Pyszna!!!. Bardzo słodki smak  równoważy kakao. A jeszcze do tego truskawki to kompozycja doskonała i jeszcze bita śmietana, co nam więcej trzeba:) 

Składniki:
  • 4 białka
  • 225 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka zapachu  waniliowego
  • 15 g kakao
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia . Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150ºC.
Białka ubijamy  na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce drobnego cukru. Ubijamy aż do momentu gdy cukier sie całkowicie rozpuści na końcu dodajemy zapach waniliowy. 
Około 3 łyżek odkładamy do innej miski. Dodajemy tam przesiane kakao i mieszamy delikatnie na jednolitą masę. Na końcu łączymy nasze 2 masy razem ale tylko aby zrobić marmurkowy wzorek.
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy około 18 cm. Wyłożyć na niego bezę i wyrównujemy.
Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 1 godziny. Pavlova powinna być chrupiącą na brzegach i sucha na górze. Studzimy w uchylonym piekarniku, przekładamy na patere i delikatkie zrywamy  papier.

Na wierzch:
  • 300 ml śmietany kremówki 36%  
  • 25 g cukru pudru
  • 400 g truskawek (mogą być inne owoce np. maliny, borówka )
Ubijamy śmietanę razem z cukrem pudrem. Wykładamy bitą śmietanę na wierzch naszej Pavlowej następnie układamy na  niej owoce. I gotowe. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly