Sernik z jeżynami i bezową koroną


Pyszny puszysty sernik z nutą pomarańczy do tego soczyste jeżyny (własnoręcznie zebrane przez męża któremu nie straszne były pokrzywy) i oczywiście beza która została delikatnie przypalona palnikiem cukierniczym pozostawiając posmak karmelu. Jeśli nie macie palnika możecie chwilę podpiec bezę na grillu lub po prostu w piekarniku.





Składniki na kruchy spód:
  • 125 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 65 g masła
  • 1 żółtko
  • 15 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zimnej wody (niekoniecznie)
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze. Mielimy do momentu połączenia się składników w jedną kulę (ciasto można również zagnieść ręcznie).
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim dno foremki. Formę z ciastem umieszczamy w lodówce na 30 minut. 
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Spód ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20-25 minut. W między czasie przygotowujemy masę serową.

Składniki na masę serową:
  • 190 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 600 g sera białego
  • 185 ml śmietany kremówki
  • 30 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • otarta skórka z pomarańczy
  • 200 g jeżyn
W dużej misie cukier i 3 żółtka ubijamy na jasną puszystą masę.

Ser, śmietanę, 2 białka, mąki i otartą skórkę z pomarańczy umieszczamy w malakserze. Mielimy na jednolitą kremową masę. Masę serową przelewamy do misy z żółtkami. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy jeżyny i delikatnie mieszamy. 
Masę przelewamy na podpieczony spód.  W piekarniku na półkę niżej kładziemy szerokie naczynie wypełnione wrzącą wodą.
Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 C° około 90 minut aż środek sernika po dotknięciu będzie ścięty.
Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.

Składniki na bezę:
  • 2 białka
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 80 g drobnego cukru
Białka ubijamy na sztywną pianę.Następnie dodajemy sok z cytryny i stopniowo cukier. Miksujemy aż beza będzie lśniąca a cukier niewyczuwalny.
Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką tylki. 
Na zimny sernik wyciskamy bezę. Palnikiem cukierniczym delikatnie przypalamy bezę.



Komentarze

  1. Czy zamiast jeżyn można użyć malin?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty