Rainbow Cake czyli tort tęczowy


Dzisiaj mam propozycję na tort urodzinowy. Tort który na pewno zrobi wrażenie na gościach. Sam jubilat czy jubilatka będą zachwyceni gdy po przekrojeniu ukaże im się tęcza :) Wierzch ozdobiłam niebieską masą która ma być jak niebo a pianki marshmallow to chmurki. 


Składniki:

  • 6 jajek
  • 300 g drobnego cukru
  • 330 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • barwniki spożywcze (fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony)

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Dna form lub formy* o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia boki cienko smarujemy masłem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy żółtka i stopniowo cukier. Miksujemy aż cukier całkowicie się rozpuści. Mąkę dodajemy stopniowo za każdym razem delikatnie mieszając. Masę dzielimy na 6 równych części. Do każdej dodajemy barwnik spożywczy ( ilość barwnika zależy jaki chcecie osiągnąć poziom nasycenia koloru ) Każdy blat pieczemy osobno około 20 minut.

Poncz:

  • sok z połowy cytryny 
  • pół szklanki przegotowanej wody

Sok i wodę mieszamy.Odstawiamy.

Składniki na maślaną masę bezową (swiss meringue buttercream) :

  • 3 białka
  • 230 g cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • barwnik spożywczy ( niebieski)
  • pianki marshmallow

Białka i cukier umieszczamy w misie miksera. Misę umieszczamy w kąpieli wodnej (misa nie powinna dotykać wrzącej wody). Białka z cukrem mieszamy najlepiej rózgą do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gdy cukier nie będzie już wyczuwalny zdejmujemy misę z kąpieli wodnej. Odstawiamy na chwilę. Białka miksujemy do momentu aż całkowicie ostygną. ( zajmie to około 15 minut). Ciągle miksując do chłodnej bezy dodajemy po łyżeczce miękkie masło. Miksujemy aż masa zgęstnieje.. Następnie dodajemy sok z cytryny. Miksujemy aż składniki się połączą. 

Wykonanie:
Pierwszy blat ciasta (fioletowy) umieszczamy na  paterze lub talerzu. Wierzch skrapiamy ponczem. Wierzch smarujemy cienko masą. Na masę kładziemy drugi blat (niebieski). Skrapiamy ponczem. Smarujemy cienką masą. I tak samo powtarzamy z blatem zielonym, żółtym, pomarańczowym i czerwonym. Wierzch i boki tortu również cienko smarujemy masą. Tort wkładamy na 30 minut do lodówki. W między czasie do pozostałej masy dodajemy odrobinę niebieskiego barwnika. Mieszamy aż równomiernie się połączy z masą.
Masą smarujemy ponownie boki w wierzch tortu. Dekorujemy piankami marshmallow.



*Wiem że może myślicie że potrzeba do przygotowania tego tortu aż tyle tortownic
ale jest  kilka możliwości. Pierwsze to zakup 6 takich samych tortownic. Ale po co ? Szkoda pieniędzy. Drugie to zakup jednorazowych aluminiowych blaszek. Lepsze wyjście bo są znacznie tańsze. Trzecie wyjście jeśli macie np dwie blaszki o tych samych wymiarach. Wystarczy składniki podzielić na trzy i upiec po dwa blaty (ja tak zrobiłam). A gdy macie tylko jedną blaszkę wystarczy składniki podzielić przez 6 i każdy blat ciasta upiec osobno. 

Komentarze

Popularne posty