09.09.2014

Ciasto ucierane z czerwonymi porzeczkami


Nie wiem czy macie dostęp do czerwonej porzeczki ponieważ właśnie się pokazała w moim lokalnym sklepie. Jeśli nie to przepis przyda się w przyszłym roku :) Ciasto bardzo smaczne fajnie komponują się tutaj kwaskowate owoce. Bardzo polecam.






Składniki:

  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 250 g cukru
  • 150 ml oleju
  • otarta skórka z cytryny
  • 300 g porzeczki czerwonej

Dno tortownicy o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy.
Jajka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do żółtek dodajemy jogurt i cukier. Miksujemy. Do masy jogurtowej dodajemy olej i otartą skórkę oraz partiami mąkę ciągle miksują. Na końcu dodajemy pianę z białek oraz 250 g czerwonej porzeczki. Wszystko delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy. Wyrównujemy. Wierzch posypujemy pozostałą częścią owoców.
Ciasto pieczemy przez 30-35 minut do tzw suchego patyczka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly