16.09.2014

Sernik z jeżynami

U mnie jesień zawitała już na dobre. Ochłodziło się, pierwsze liście spadają a przede wszystkim w moich wypiekach królują owoce jesieni. Dzisiaj przedstawiam sernik z jeżynami. Nie jest jak typowy sernik, kremowy, wilgotny. Jest bardziej suchy.  Brak w nim masła lub dobrej śmietany ale za to świetnie 
sprawdza się z gałką lodów lub polany słodką śmietanką. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.







Składniki :
  • 4 jajka
  • 185 g cukru
  • otarta skórka z cytryny
  • 500 g twarogu
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g jeżyn + kilka do dekoracji
Temperaturę w piekarniku rozgrzewamy do 170 C°. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia boki smarujemy masłem.

W malakserze umieszczamy twaróg, jajka, cukier, skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Mielimy wszystko na gęstą kremową masę. 

Do tortownicy wlewamy połowę masy, wyrównujemy i układamy jeżyny. Następnie owoce przykrywamy drugą częścią masy.

Sernik pieczemy około 75 minut na delikatnie złoty kolor.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly