18.09.2014

Ciasto z kremem poziomkowym

 Z mojego doświadczenia wynika że najprostsze ciasta są najsmaczniejsze :) 
 I właśnie to ciasto do takich należy. Biszkopt z kremem poziomkowym. Pycha !!!
Poziomki pełne aromatu i słodyczy do tego kremówka i mascarpone.





Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
Piekarnik rozgrzewamy do 180C°. Dno foremki o bokach 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia boki smarujemy masłem.
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy.
Jajka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka i cukier. Miksujemy aż cukier całkowicie się rozpuści.
Do ubitych jajek dodajemy w kilku etapach przesianą mąkę. Za każdym razem delikatnie mieszamy.
Masę przelewamy do formy. Wyrównujemy. Pieczemy około 30 minut do tzw suchego patyczka. Biszkopt studzimy. Następnie przecinamy na dwa równe blaty.

Składniki na masę poziomkową:
  • 150 g poziomek
  • 4-5 łyżek cukru (lub więcej do smaku)
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki
Poziomki miksujemy z cukrem na puree. Serek mascarpone i śmietankę miksujemy na gęsty krem. Na końcu dodajemy puree poziomkowe i miksujemy tylko do połączenia się składników.

Wykonanie:
Na spodnią część biszkoptu wykładamy połowę kremu poziomkowego. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Resztą kremu smarujemy wierzch biszkoptu. Wierzch ozdabiamy poziomkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly