Babeczki z motylkami
Babeczki które powinny się znaleźć na waszej liście do upieczenia. Są genialne. Delikatne ciasto waniliowe do tego pyszny krem z cytryn i bita śmietana.
Składniki na 8 babeczek:
- 110 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 110 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 110 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki umieszczamy w misie. Miksujemy do połączenia się składników około 2 minut.
Masą wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości.
Babeczki pieczemy na złoty kolor około 15-20 minut do tzw suchego patyczka.
Babeczki studzimy na metalowej kratce.
Składniki na krem:
- 300 ml śmietanki kremówki
- 200 g lemon curd
- 3 łyżki cukru pudru
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką.
Dodatkowo:
- 100 g lemon curd
- cukier puder do oprószenia
Wierzchy babeczek ścinamy przy pomocy ostrego nożyka (babeczki ścinamy tak aby powstało wgłębienie przypominające stożek ) Wierzchy przecinamy na pół, odkładamy.
Na środek babeczki nakładamy około łyżeczki lemon curd. Wierzch ozdabiamy bitą śmietaną. W śmietanę delikatnie wbijamy odłożone ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz