19.09.2014

Babeczki z motylkami

 Babeczki które powinny się znaleźć na waszej liście do upieczenia. Są genialne. Delikatne ciasto waniliowe do tego pyszny krem z cytryn i bita śmietana. 





Składniki na 8 babeczek:

  • 110 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 110 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 110 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzewamy do 190 C°. Papilotkami wykładamy formę na muffinki.

Wszystkie składniki umieszczamy w misie. Miksujemy do połączenia się składników około 2 minut.
Masą wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości.
Babeczki pieczemy na złoty kolor około 15-20 minut do tzw suchego patyczka.
Babeczki studzimy na metalowej kratce.

Składniki na krem:
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 200 g lemon curd
  • 3 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy na gęsty krem następnie dodajemy lemon curd i cukier. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką.

Dodatkowo:
  • 100 g lemon curd
  • cukier puder do oprószenia
Wykonanie:

Wierzchy babeczek ścinamy przy pomocy ostrego nożyka (babeczki ścinamy tak aby powstało wgłębienie przypominające stożek ) Wierzchy przecinamy na pół, odkładamy.
Na środek babeczki nakładamy około łyżeczki lemon curd. Wierzch ozdabiamy bitą śmietaną. W śmietanę delikatnie wbijamy odłożone ciasto.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly